Izvēlne Izvēlne
LV

RAV4 hibrīds debitē Ņujorkas starptautiskajā autoizstādē un rada intrigu par atjaunoto modeļu sēriju

13.04.2015

  • Jaunais 2016. gada RAV4 Hybrid – astotais Toyota pilnā hibrīda modelis un pirmais savā klasē
  • Vairāk zirgspēku un veiktspējas nekā tradicionālajam modelim
  • RAV4 jaunajai modeļu saimei kopēji vizuālā tēla atjaunotnes elementi un bagātāks aprīkojums
  • Iekļautas jaunākās drošības sistēmas
  • Modifikācija sportiska braukšanas stila cienītājiem

Tas bija 1994. gadā, kad, īstenojot autoražotāja Toyota idejas, dzima pilnīgi jauna automašīnu klase – kompaktie SUV jeb C-SUV. Tās pirmais pārstāvis – Toyota izlolotais pilnpiedziņas auto RAV4 jeb Recreational Active Vehicle with 4 Wheel-Drive. Šodien, pēc vairāk nekā 20 gadiem, Toyota sper nākamo soli, piesakot jauno RAV4 Hybrid All Wheel Drive (AWD), kas ir pirmais pilnā hibrīda automobilis savā klasē un pieder atjaunotajai RAV4 modeļu sērijai, kas tirdzniecībā nonāks tikai šī gada nogalē.

Pats RAV4 hibrīds publiski tika prezentēts šī pavasara Ņujorkas starptautiskajā autošovā ASV, bet tā parādīšanās autosalonos tiek solīta ne agrāk kā 2016. gada sākumā. Toyota līdz šim izstrādāto hibrīdu rindā, kas 1997. gadā aizsākās ar Toyota Prius, jaunais RAV4 ir pēc kārtas astotais. Jāpiebilst, ka hibrīda statuss nekādi nav mainījis RAV4 galveno uzdevumu – būt uzticamam, praktiskam, drošam un ekonomiskam auto ikvienam, kurš vēlas doties gan aizrautīgos piedzīvojumu meklējumos pa tuviem un tāliem ceļiem, gan arī eleganti pārvietoties pilsētā.

Jaunais pilnā hibrīda modelis Ziemeļamerikā tiek piedāvāts divās komplektācijās: XLE un Limited. Tās abas aprīkotas ar inteliģento elektronisko pilnpiedziņas sistēmu (Electronic On-Demand All-Wheel-Drive SystemAWD-i), kuras uzdevums – nodrošināt maksimālu auto kontroli dažādos klimatiskajos un ceļa seguma apstākļos. Hibrīdiekārtu veido 2,5 litru benzīna dzinējs – tas jaudu pārvada uz priekšējo tiltu tandēmā ar elektromotoru, kas nodrošina aizmugurējā tilta piedziņu. Kopumā tas jaunajam RAV4 Hybrid nodrošina lielāku kopējo dzinēja jaudu un labāku paātrinājumu salīdzinājumā ar tradicionālajiem dzinējiem. Abas Hybrid modeļa versijas tiek komplektētas ar 17 collu lietajiem diskiem, un piedāvājumā ir seši virsbūves toņi: Super White, Blizzard Pearl, Magnetic Gray Metallic, Classic Silver Metallic, Black Sand Pearl un jaunais Blue.

Līdztekus abiem Hybrid modeļiem ASV tiks piedāvāti arī divi atjaunoti RAV4 modeļi ar benzīna dzinēju – LE un SE. Visus četrus jaunākās paaudzes RAV4 modeļus vieno atjaunots ārējais dizains, kur akcentētas skaidras līnijas un auto dinamiskais tēls. Viens no efektīgākajiem elementiem tēla koncepcijā ir LED gaismu izmantojums – galvenās gaismas ar izteiksmīgām figurālām LED dienas gaitas gaismām un līdzīgā stilistikā veidotas LED aizmugurējās gaismas. Par stila atjaunotni norāda arī jaunas sānu uzlikas visā sānu sliekšņa garumā. Jaunus vaibstus RAV4 “sejā” iezīmē sudrabota apakšējā motora aizsargplāksne, kuras dizainiski izlocītā mala redzama gan priekšpusē, gan aizmugurē un līdztekus praktiskajai funkcijai kalpo kā vizuāls akcents, kā arī haizivs spurai līdzīgā radio antena, kas piešķiļ nelielu agresivitātes dzirksti. Arī riteņi ieguvuši jaunu izskatu ar efektīgu lieto disku dizainu.

Veidojot atjaunoto RAV4 modeļu līnijas salona iekārtojumu, Toyota ņēmusi vērā klientu ieteikumus, un rezultāts ir patīkami pārsteidzošs. Salona apdarē izmantoti augstākas kvalitātes materiāli, pieejams 4,2 collu TFT multi-informācijas ekrāns tieši mērinstrumentu kombinācijā un 7 collu skārienjutīgs komforta sistēmu vadības ekrāns, izveidota vēl viena USB pieslēgvieta salona priekšpusē un viena 12V izeja aizmugurējā daļā, pilnveidota glāzīšu turētāja forma, ļaujot tagad tajā ievietot lielākas krūzes ar osiņu u.c.

Raksturojot tehnoloģiju izmantojumu, jāatzīmē, piemēram, priekšējie un aizmugurējie parkinga sensori ar balss signālu, Smart Key sistēma un Homelink® garāžas durvju atvēršanas sistēma. RAV4 piedāvās arī inovatīvo Bird’s Eye View Monitor jeb 360 grādu videomonitoringu, kas ievērojami uzlabo manevrēšanas drošību šaurās ieliņās un māju  pagalmos un palīdz ātri reaģēt negaidītās situācijās. To nodrošina četras platleņķa videokameras, kas izvietotas auto priekšpusē, aizmugurē un sānu spoguļos. Iegūtais attēls ar automašīnas skatu no augšas jeb no putna lidojuma 360 grādu leņķī tiek parādīts uz displeja. Turklāt sistēma pati analizē iegūtos datus un attiecīgi brīdina vadītāju par dažādu apstākļu bīstamību, piemēram, par nejaušu sadalošo līniju šķērsošanu, par cita transportlīdzekļa esamību aklajā zonā un, protams, videomonitorings ir neatsverams palīgs, braucot atpakaļgaitā un novietojot auto stāvvietā.

Turpinot par drošību, jāpiemin, ka RAV4 modeļi būs aprīkoti ar Toyota drošības sistēmu jaunākajām versijām. Līdztekus ar vairākām jau tradicionālām sistēmām kā, piemēram, brīdinājuma sistēma par izbraukšanu no joslas (LDA), automātiskā tuvo/tālo gaismu pārslēgšanās sistēma (AHB) un adaptīvā kruīza kontrole (ACC), papildaprīkojumā tiks iekļauta arī pirmssadursmes brīdinājuma sistēma (PCS) ar diviem nozīmīgiem uzlabojumiem. Pirmkārt, potenciālas sadursmes gadījumā ar citu transportlīdzekli PCS spēj samazināt automobiļa maksimālo ātrumu par aptuveni 40 km/h.  Otrkārt, sistēma spēj noteikt iespējamu sadursmi ar gājējiem, un šādā gadījumā, ja automašīnas ātrums ir no 10 līdz 80 km/h, sistēma automātiski samazina ātrumu par aptuveni 30 km/h.

Protams, RAV4 jaunās modeļu saimes ievērojamākais “varonis” ir Hybrid, taču īpašas uzmanības vērts ir arī RAV4 SE. Pirmo reizi modeļa vēsturē būs iespējama modifikācija ar  sportisku piekari, kas sniedz dinamiskākas braukšanas izjūtas uz šosejas un ļauj pārliecināties, cik viegli vadāms un manevrējams ir šāds izmēros nebūt ne tik mazs auto. SE papildināts ar vairākiem premium klases aprīkojuma elementiem. Piemēram, 18 collu lietie diski, jaunākās sintētiskās ādas SofTex sēdekļi, īpašs bampera un apakšējās radiatora restes dizains un salona apdare ar melnu apšuvumu un bronzas krāsas akcentiem. SE modelis piedāvā divkrāsu virsbūvi, kombinējot trīs S-Code virsbūves dizaina krāsojuma iespējas (Super White, Black Sand Pearl un Electric Storm Blue) ar klasiska sudraba metālikas toni.

RAV4 Hybrid modeļa atrādīšanu Ņujorkā var uzskatīt par “iesildīšanās pasākumu", jo saskaņā ar sākotnējo informāciju atjauninātie RAV4 Eiropas Toyota dīleru salonos parādīsies tikai decembrī, bet Hybrid modelis - 2016. gada sākumā. Latvijā RAV4 modeļi gaidāmi ne agrāk kā pēc gada.