Izvēlne Izvēlne
LV

Nanotehnoloģijas


Dabas elpa tavam auto

Lai ziedi nenovīstu, tiem ir nepieciešams ūdens, taču ir kāds zieds, kas ūdeni pats atgrūž. Tas ir lotosa zieds, kura lapas pārklātas ar īpaša, dabas dota vaska kārtiņu. Ūdens pilieniem, nonākot saskarē ar niecīgu virsmas daļu, tie spēj saglabāt apaļu formu un aizripo projām. Tā notiek pat tad, ja ūdens uz zieda tiek uzšļākts ar spēku — tas burtiski aizslīd no lapas.

Iedvesmojoties no šī brīnumainā zieda zinātnieki jau pirms vairākiem gadiem ir radījuši vielas, kas atgrūž ūdeni. Tehnoloģijām pilnveidojoties, izstrādāti arvien jauni produkti. Viens no tiem ir nanopārklājums, kas ir vizuāli neredzams, videi draudzīgs, inovatīvs izstrādājums. Ar tā palīdzību tiek aizpildītas pat vissīkākās apstrādājamā materiāla poras un izveidota unikāla virsmas aizsardzība. Šādi apstrādāta virsma kļūst viegli kopjama, ūdeni un netīrumus atgrūdoša, aizsargāta pret skābju un sārmu iedarbību, antibakteriāla un ilgāk kalpojoša. Nanopārklājums nemaina izstrādājumu krāsu un nekādā veidā nekaitē to lietošanas funkcijām. Pateicoties šīm īpašībām nanopārklājumu izmanto visdažādākajās jomās – pakalpojumu sfērā, ražošanā, sadzīvē un arī autojomā. Automašīnām ar nanopārklājumu apstrādā logu stiklus, riteņu vieglmetāla diskus, auto salona tekstilmateriāla daļas un arī visu virsbūvi.

Logu stikliem nanopārklājums rada plānu, acij neredzamu aizsargkārtu, bet precīzāk - tas aizpilda mikroskopiskākos virsmas nelīdzenumus un ūdens pilieniem vai netīrumu emulsijai vienkāršī vairs nav aiz kā "aizķerties", jo tiek izmainītas virsmas fizikālās īpašības. Ar nanopārklājumu apstrādāts auto vējstikls iegūst vairākas nozīmīgas priekšrocības: tiek izveidots aizsargājošs, netīrumus atgrūdošs, caurspīdīgs pārklājums, par 70% tiek samazināts logu šķidruma patēriņš, uzlabota stikla caurredzamība un ātrumā virs 80 km/h vairs nav nepieciešami logu tīrītāji, jo netīrumi no stikla „noslīd” paši. Turklāt, piemēram, ASV Masačūsetas Tehnoloģiju institūtā veiktie pētījumi apliecina, ka šādi apstrādātam stiklam tā caurredzamība īpaši stipru nokrišņu gadījumā uzlabojas par 50% un, iedarbinot stikla tīrītājus, stikla virsmai neveidojas aizplīvurojums (ūdens plēve). Uzklātais nano pārklājums savas funkcijas pilnībā saglabā vismaz pusgadu. Turklāt nanaopārklājums atvieglo stikla kopšanu, ir vieglāk notīrīt apledojumu, ietaupās logu mazgāšanas šķidrums, stiklam ir daudz labāka caurredzamība, tumšā laikā no pretimbraucošajām auto gaismām neapžilbst acis.

Ivars Nemše, „Amserv Motors” pēcpārdošanas daļas un servisa vadītājs: „Nereti uz ceļa veidojas situācijas, kad vējstikls tiek pēkšņi apšļākts vai arī nokrišņi ir tik spēcīgi, ka paiet vismaz viena sekunde, kamēr stikla tīrītāji atbrīvo vējstiklu no lielākās daļas ūdens. Ja auto ātrums ir 100 km/h, vienas sekundes laikā tiek nobraukti vidēji 30m, tātad, no brīža, kad stikls saņem ūdens šalti, līdz brīdim, kad logi tīrītāji to notrauc, 30m tiek nobraukti praktiski neredzot neko. Ja stikls apstrādāts ar nano pārklājumu, tas notīrās uzreiz un redzamība saglabājas nepārtraukti - palielinās gan brauciena drošība, gan vadītāja komforts.” Vējstiklu apstrādei „Amserv Motors” servisā tiek izmantota Amserv Nano kapsula, kas ir īpaši „Amserv Motors” ilgāku testu un atlases rezultātā izveidots produkts, kas paredzēts vienas automašīnas vējstikla apstrādei. Pakalpojuma cena - 42 EUR, ieskaitot PVN.

Vieglmetāla diskiem nanopārklājums palīdzēs samazināt dažādu netīrumu un dubļu pieķeršanos, arī pati disku virsma tiks aizsargāta pret agresīvas vides izraisītiem bojājumiem. Šādi apstrādātus diskus būs daudz vieglāk notīrīt – atliek vien noskalot ar ūdeni, un tie ilgāk saglabāsies tīri.

Auto salonam, ja tas ir no tekstilmateriāla (velūra), nanopārklājums ļaus izvairīties no nepatīkamiem starpgadījumiem, kad automašīnā kaut kas izlīst, nobirst vai iztek uz sēdekļiem. Jo īpaši tas ir aktuāli, ja mašīnā tiek vesti bērni, kam allaž brauciena laikā gribas padzerties vai paēst. Ar nanopārklājumu tiek radīts lielisks netīrumus un mitrumu atgrūdošs efekts, visi gruži un mitrums paliek it kā virs materiāla, iekšā nekas neiesūcas. Atliek tikai sasūkt ar putekļusūcēju un salons būs tīrs. Ar nanopārklājumu var apstrādāt arī bērnu autosēdeklīšus. Jāņem vērā, ka pirms apstrādāt salonu ar nanopārklājumu, visām tekstilmateriālu virsmām jābūt tīrām, pretējā gadījumā tur esošie netīrumi tiks „iekonservēti” uz mūžu. Tālab pirms apstrādes ieteicams veikt salona ķīmisko tīrīšanu.

Virsbūvei nanopārklājumu iesaka izmantot gluži jaunām automašīnām, uz kurām nav parādījušās ikdienas gaitā radušās švīkas, nelieli skrāpējumi u.tml. Pretējā gadījumā, ja auto būs nepieciešama krāsošana, virsbūve vai kāda tās daļa būs grūti nokrāsojama, aizsargpārklājums atgrūdīs krāsu, jo tas būs iesūcies jebkurā, par vissīkākajā plaisiņā. Pārklājot ar nanotehnoloģiju, auto virsbūve ne tikai būs pasargāta no dažādu netīrumu nokļūšanas uz virsmas (tie tiks „atgrūsti”) un būs viegli notīrāma, bet tai būs izveidojies aizsargslānis pret smalkiem skrāpējumiem. Vidēji šāds pārklājums savas funkcijas pilnībā saglabā ~ 6 mēnešus.