Izvēlne Izvēlne
LV

Pirms dodies vasaras ceļos – pārbaudi bremzes!

04.04.2015
  • Mūsdienu bremžu sistēmas uzbūve drošai un pārliecinošai autovadīšanai.
  • Nevienmērīgs uzliku un disku nodilums var izraisīt dzīvībai bīstamas situācijas.
  • Oriģinālu detaļu izmantojums un to nomaiņa autorizētā servisā pagarina to kalpošanas laiku un palielina drošību.

Tehniski atbilstoša un pareiza automašīnas bremžu sistēmas darbība ir viens no svarīgākajiem drošas braukšanas pamatnosacījumiem. Neraugoties uz auto vecumu, modeli un tehnisko aprīkojumu, bremžu sistēmu veidojošās sastāvdaļas ar laiku nodilst, un tās obligāti jānomaina. Lai izvairītos no problēmām, autocentrs „Amserv Motors” aicina savlaicīgi pārbaudīt, vai jūsu Toyota automašīnas bremžu sistēma ir atbilstošā tehniskā kārtībā, un pārbaudi veikt autorizētā Toyota servisā. Turklāt laikā no š.g. 31. marta līdz 31. augustam, visām Toyota oriģinālajām bremžu sistēmas rezerves daļām „Amserv Motors” autocentrā spēkā ir 25% atlaide.

Bremžu sistēmas galvenais uzdevums ir transportlīdzekļa kustības ātruma samazināšana, ātra apturēšana un noturēšana uz vietas. Auto bremžu sistēmas attīstība līdz mūsdienām ir nogājusi milzum garu attīstības ceļu – sākot no primitīviem bremžu klučiem, kam sekoja bremzes ar „slēgtiem trumuļiem”, līdz mūsdienu diskveida bremzēm, ko izmanto arī jaunākās paaudze auto modeļos.

Vienkāršoti raksturojot, diskveida bremžu sistēmas uzbūvi veido šādas sastāvdaļas: bremžu pedālis, galvenais cilindrs, bremžu diski un uzlikas uz katra priekšpusē un aizmugurē esošā riteņa un sistēmā esošais bremžu šķidrums. Svarīgākais elements darbības nodrošināšanā ir galvenais cilindrs, jo, izspiežot bremžu pedāli, tā radītais mehāniskais spēks iedarbina hidraulisko spiedienu, kas tiek novadīts līdz visiem riteņiem. Spiediena rezultātā bremžu uzlikas tiek piespiestas pie diskiem, samazinot vai apturot riteņa griešanos.

Ar laiku bremžu uzlikas un diski nodilst un nepieciešama to nomaiņa. Braukt ar nodilušiem diskiem vai uzlikām ir ļoti bīstami. To, cik liels ir šo elementu nodilums, pašrocīgi noteikt nav iespējams, arī speciālu indikatoru tam nav. Nodilumu var noteikt tikai autoservisā, un „Amserv Motors” speciālisti pie katras regulārās auto tehniskās apkopes veic visu bremžu sistēmas pārbaudi, nepieciešamības gadījumā nomainot izdilušās detaļas. Steidzami pēc palīdzības servisā jāgriežas, ja, bremzējot jūtama vibrācija, čīkstoša skaņa vai jūtams bremžu spēka samazinājums. Iespējams, diskiem vai uzlikām radies nevienmērīgs nodilums, kas var apdraudēt bremžu darbības kvalitāti un brauciena drošību, radot pat dzīvībai bīstamas situācijas.

Ņemot vērā auto rezerves daļu plašo pieejamību tirgū, „Amserv Motors” servisa speciālisti aicina autoīpašniekus savām Toyota markas automašīnām izvēlēties oriģinālās Toyota rezerves daļas. Tās ir drošas, izturīgas, izgatavotas augstā kvalitātē un paredzētas konkrētam Toyota modelim, nodrošinot atbilstību ar pārējām auto sistēmām. Šis ieteikums attiecināms arī uz bremžu uzlikām un diskiem, jo Toyota garantē šo detaļu ilgmūžību un vienmērīga nodiluma veidošanos pie nosacījuma, ka arī nomaiņas process tiek veikts autorizētā Toyota servisā.