Izvēlne Izvēlne
LV

Toyota izstrādā jaunu sacīkšu “zvēru” Yaris WRC un plāno autosacīkšu aktivitātes visā pasaulē

14.02.2015

  • Pēc teju 20 gadu pārtraukuma Toyota paziņo par atgriešanos FIA Pasaules autorallija čempionātā un plāno startēt ar jaunu sacīkšu auto -­ Yaris WRC.
  • Turpmākie divi gadi tiks veltīti jaunā auto dzinēja un veiktspējas testiem un pārbaudēm, tajās piedalīsies arī jaunie sacīkšu braucēji.
  • Plaša plānoto sacīkšu ģeogrāfija – no ASV līdz Japānai.

Kompānija Toyota Motor Corporation (TMC) paziņojusi par atgriešanos FIA Pasaules autorallija čempionātā (FIA World Rally Championship (WRC)) 2017. gadā pēc gandrīz 20 gadu ilgas pauzes kopš 1999. gada. Čempionātā plānots piedalīties ar Toyota Yaris WRC sporta automobili, ko turpina pilnveidot un testēt Toyota Motorsport GmbH (TMG). Tāpat TMC paziņojusi par citām Toyota Racing komandas aktivitātēm autosporta jomā – tiks turpināta dalība FIA Pasaules izturības čempionātā (FIA World Endurance Championship (WEC)), Dakāras rallijā un NASCAR autosacīkstēs ASV.

Kopumā FIA WRC sacīkstēs no 1973. līdz 1999. gadam Toyota piedalījusies 43 reizes un trīs reizes tika izcīnīts Konstruktoru kauss. 1999. gadā Toyota paziņoja par aiziešanu no WRC čempionāta, pamatojot to ar gatavošanos dalībai Formula 1 (F1) sacīkstēs. No 2002. līdz 2009. gadam Toyota piedalījās F1, kopumā startējot 139 Grand Prix sacīkstēs, iegūstot 13 uzvaras, nopelnot trīs pole positions un kopsummā saņemot 278.5 punktus. 2011. gadā Toyota atgriezās sporta autosacīkstēs kā ekskluzīvu dzinēju piegādātājs, bet 2012. gadā TMG  kā pilntiesīgs dalībnieks atgriezās sacīkstēs ar Toyota TS030 Hybrid modeli. 

Atgriešanās 2017. gada WRC sacīkstēs notiks ar TMG tehniskajā centrā, kas atrodas Ķelnē, Vācijā, izstrādātu un izgatavotu sacīkšu auto, kas veidots uz Yaris bāzes. Jaunā Toyota sacīkšu “zvēra” Yaris WRC prototips jau izstrādāts, tam veikta arī pirmā testu programma uz asfaltētiem un grants ceļiem. Turpmākajos divos gados Yaris WRC testu programma tiks turpināta un ietvers plašus pārbaudes pasākumus uz dažādām ceļa virsmām visā Eiropā. Atkarībā no testos iegūtajiem rezultātiem auto tiks attiecīgi pilnveidots un uzlabots. Par 2015. gada testa braucējiem izvēlēti pieredzējušie Stefans Sarazins (Stéphane Sarrazin) un Sebastians Lindholms (Sebastian Lindholm). Līdztekus programmā piedalīsies arī jauni, talantīgi braucēji, jo viens no WRC testu programmas mērķiem ir potenciālo rallija čempionu apmācība. Kā pirmais dalībnieks junioru apmācībā izvēlēts 27 gadus vecais francūzis Ēriks Kamilli (Eric Camilli).

Yaris WRC ir 3910 mm gara un 1820 mm plata tērauda virsbūve, tam ir 1.6 litru tiešās iesmidzināšanas benzīna turbodzinējs ar 300 ZS jaudu (pie 6000 apgr./min) un 420 Nm griezes momentu. Auto aprīkots ar Michelin riepām.

Līdztekus gatavošanās darbiem dalībai 2017. gada WRC čempionātā, Toyota Racing komanda turpinās “audzēt muskuļus” arī citos šī gada pasaules autosporta notikumos. Tuvākais no tiem būs FIA Pasaules izturības čempionāts (WEC), kur Toyota Racing piedalīsies 24 stundu autosacīkstēs Lemānas (Le Mans) trasē Francijā šī gada 13. – 14. jūnijā, un 6 stundu izturības sacīkstes Fudži (Fuji) trasē Japānā šogad 10. – 11. oktobrī. Izturības sacīkstēm Toyota plāno vēl vairāk uzlabot TMG izstrādāto modeli TS040 Hybrid

Arī ASV populārajā autosacīkšu sērijā NASCAR Toyota sacīkšu komandas dalība būs vērojama, pateicoties sadarbībai ar Toyota Motor Sales, U.S.A. (TMS) un Toyota Racing Development, U.S.A. (TRD-USA). Sprint Cup izcīņas seriālā un Xfinity sacīkšu sērijā komanda startēs ar Toyota Camry modeli, bet kravas auto sacīkšu seriālā Camping World Truck dalību ņems Toyota Tundra.

Viens no šī gada autosacīkšu pasaules notikumiem jau aizvadīts - no 4. – 17. janvārim Dienvidamerikā norisinājās kārtējais Dakāras rallijs, kur ar Toyota atbalstu startēja Land Cruiser Toyota Auto Body (TLC) komanda ar divām Land Cruiser 200 modeļa automašīnām. Kopumā tika ieņemta 29. un 30. vieta.

Jāatzīmē, ka  autosacīkšu aktivitātes visa gada garumā norisināsies arī Toyota dzimtenē Japānā. Te plānota virkne dažāda mēroga sacīkšu, kur dalība paredzēta arī komandām ar Toyota automašīnām. Tostarp Japānā tiek attīstīta arī īpaša Toyota jauno vadītāju programma (Toyota Young Drivers Program), kas paredzēta jauniešiem, kas vēlas kļūt par profesionāliem ralliju braucējiem.