Izvēlne Izvēlne
LV

Ar Toyota līdzdalību izveidotais robots-astronauts Kirobo devies kosmosā

13.08.2013

Šī gada 5. augustā kosmosā devies pirmais runājošais robots Kirobo, kas pētniecības projekta „Kibo Robot” ietvaros tapis sadarbojoties kompānijai Toyota Motor Corporation (TMC) ar Tokijas Universitātes Mūsdienu zinātnes un tehnoloģiju pētniecības centru (RCAST), kompāniju Robo Garage un piedaloties arī Japānas Kosmosa aģentūrai (JAXA).

Robots ievietots kravas kosmosa kuģī, kurš devās uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS). Kosmosa kuģis tika palaists no Japānas dienvidu salas Tanegasimas. Kopā ar Kirobo kosmosa stacijā nogādāts arī dzeramais ūdens, pārtika, apģērbs un cita veida aprīkojums, kas nepieciešams astronautu darbam un sadzīvei. Savukārt paša robota uzdevums ir kļūt par sarunu biedru japāņu astronautam Koiči Vakatam (Koichi Wakata), kas uz SKS dosies šī gada beigās. Astronauts Vakata būs pirmais japāņu komandieris, kas uzņemsies SKS ekspedīcijas komandas vadību uz ilgāku laika posmu.

Kirobo ir viens no diviem verbāli komunicējošajiem humanoīdu robotiem, kas izstrādāts sadarbojoties TMC, RCAST, Robo Garage un JAXA. Robota aparatūra un mehāniskās kustības izstrādātas RCAST un Robo Garage, TMC sniedza nozīmīgu ieguldījumu balss atpazīšanas programmatūras izveidē, bet ar kompānijas Dentsu palīdzību izveidots sarunu saturs. Pats robots ir 34cm augsts, aptuveni vienu kilogramu smags un tas sazinās japāņu valodā.

Kā norāda Kirobo radītāji, ar šī runājošā robota palīdzību tiks mēģināts noskaidrot, vai roboti spēj sniegt psiholoģisku palīdzību cilvēkiem, kas atrodas ilgstošā izolācijā no plašākas sabiedrības. Šāds eksperiments – cilvēka un robota sarunāšanās – kosmosā notiks pirmo reizi.