Izvēlne Izvēlne
LV

Japānā izmēģina Toyota jaunāko ražojumu – robotizētu mobilās pārvietošanās ierīci Winglet

27.07.2013

Šonedēļ Japānā, Tsukubas pilsētā uzsākti pirmie publiskie izmēģinājumi Toyota Motor Corporation (TMC) jaunākajai, robotizētajai mobilās pārvietošanās ierīcei uz diviem riteņiem Winglet. Vizuāli šis transportlīdzeklis atgādina jau pazīstamos segvejus, tomēr tehnoloģiski tā funkcijas un uzbūve atšķiras.

Winglet mērķis ir sniegt mobilu, drošu, brīvi pieejamu un atraktīvu jaunākās paaudzes pārvietošanās veidu. Turklāt šis robotizētais braucamais ir kompakts un lieliski piemērots mūsdienu dzīves apstākļiem.

Jaunās pārvietošanās ierīces izmēģināšana plānota līdz 2014. gada martam un šo testu uzdevums ir pārliecināties par Winglet drošību, funkcionalitāti un izdevīgumu, domājot par to, ka nākotnē šī ierīce tiks plaši izmantota publiskās vietās, kur atļauti nelieli personiskās pārvietošanās līdzekļi. Kā norāda Japānas Nacionālā Moderno industriālo zinātņu un tehnoloģiju institūta (AIST) pārstāvji, šogad šo braucamrīku kopumā izmantos ap 80 lietotāju - institūta pārstāvji un Tsukubas pilsētas municipālie darbinieki. Īpaši tiks vērtēta ierīces drošība attiecībā pret gājējiem un citiem pārvietošanās līdzekļiem, kam atļauta kustība publiskās telpās, uz ietvēm u.tml.. Savukārt 2014. gadā vairāk tiks vērtēta Winglet funkcionalitāte un izmantošanas izdevīgums, analizējot arī potenciālās nākotnes prasības attiecībā uz mobilās pārvietošanās ierīcēm.

Tsukubas pilsēta tiek dēvēta par mobilo robotu izmēģinātāju. Arī Japānā izgatavotais pirmais personālās mobilitātes robots savu „praksi” 2011. gadā sāka tieši šeit, kopumā nobraucot vairāk nekā 7000 km. TMC cer, ka ar šādu mobilo ierīču palīdzību tiks sniegts liels ieguldījums tālākā apkārtējās vides aizsardzībā un no izmešiem brīvas sabiedrības veidošanā.