Izvēlne Izvēlne
LV

Pasaulē pārdoti jau 3 miljoni Toyota Prius hibrīdautomašīnu

10.07.2013

Kā paziņojis autoražotājs Toyota Motor Corporation (TMC), šī gada jūnija beigās kopējie hibrīdauto Toyota Prius pārdošanas apjomi kopš 1997. gada, kad klajā nāca pirmās paaudzes Prius, sasnieguši 3 miljonus vienību.

Šo 15 gadu laikā Toyota Prius modelis kļuvis par sava veida plaša patēriņa hibrīdauto ikonu. Pirmās paaudzes modeļi tapa 1997. gadā, bet 2003. gadā pasaulei sevi pieteica nākamā Prius paaudze, ko 2009. gadā nomainīja tehnoloģiski vēl pilnveidotākas Prius hibrīddzinēju automašīnas.

Viens no Prius izaugsmes apliecinātājiem ir fakts, ka visā šajā laika posmā ražotājam veiksmīgi izdevies samazināt CO2 izmešu apjomu. Ja pirmās paaudzes modelim tas bija 114 g/km, tad jaunākajai paaudzei tie jau ir 89 g/km (mērījumi veikti saskaņā ar Eiropas Savienības Kombinētās braukšanas ciklu). Turklāt, saistībā ar trešās paaudzes modeļu izstrādi, izmantoti 1261 TMC reģistrētu patentu, kas attiecas uz izmantotajām iekārtām, tehnoloģijām, detaļām u.c. Arī tas vēl vairāk pastiprina Prius nosaukuma vērtību, kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē „iet pa priekšu”.

Kopš brīža, kad TMC tapa ideja par automašīnas ar hibrīddzinēju ražošanu, hibrīdtehnoloģijas kļuvušas par noteicošajām, un turpmāk visa Toyota ražošanas darbība vērsta uz videi arvien draudzīgāku transportlīdzekļu izveidi. Tas ietver arī tādu atsevišķu auto sastāvdaļu ražošanu kā dzinēji, pārveidotāji, akumulatori un elektroniskās kontroles elementi, kuru izstrādē Japānā ieguldītas būtiskas investīcijas.

Hibrīdtehnoloģiju un citu inovatīvo, moderno tehnoloģiju attīstībā, kas būtiskas ekonomisku, videi draudzīgu auto ražošanā, ieguldījumi tiek veikti nepārtraukti. Piemēram, līdz 2014. gada marta beigām, kad noslēgsies kārtējais fiskālais gads, TMC plāno ieguldīt ap 890 mljrd. Japānas jenu tieši videi draudzīgu tehnoloģiju izveidē un auto veidojošo sastāvdaļu attīstībā.

Tiek plānota arī ražotnes infrastruktūras uzlabošana, kas ietver ražošanas teritorijas apguvi 651 ha platībā un jaunas 12 stāvu ēkas celtniecību ar kopējo platību 100 000kvm Toyota pilsētā, Aiči prefektūrā. Savukārt Honšas tehniskajā centrā tiks izveidota Aerodinamikas laboratorija, kas spēs nodrošināt testus ar vēja ātrumu 250 km/h. Paredzēts arī paplašināt akumulatoru ražotnes jaudu Omori rūpnīcā Kosai pilsētā, Šizuokas prefektūrā. Tādējādi kopējie ieguldījumi ļaus vēl vairāk paplašināt un attīstīt Toyota videi draudzīgo automašīnu klāsta papildināšanu un ražošanu.

Uzziņai:

Korporācijai Toyota Motor Europe (TME) visā Eiropā ir 94 000 darbinieku. Kopš 1990. gada Toyota Eiropas tirgus attīstībā ieguldījusi vairāk nekā 7 miljardus eiro. Kopumā 56 Eiropas valstīs izveidotas ap 3000 Toyota tirdzniecības vietas un deviņas ražošanas rūpnīcas. 2011. gadā Eiropā kopumā pārdotas 822 386 Toyota un Lexus markas automašīnas.