Izvēlne Izvēlne
LV

Toyota Hilux 4x4 un 6x6 uzstāda pasaules rekordu Antarktīdā

02.04.2012

Īpaši ekstrēmiem apstākļiem sagatavotie trīs Toyota Hilux (viens 4x4, divi 6x6) automobiļi sasnieguši jaunu pasaules rekordu, nobraucot vairāk nekā 9500 km Antarktīdas skarbajos apstākļos. Šis brauciens notika Antarktīdas programmas ietvaros, ko organizēja Extreme World Races (Pasaules ekstrēmo sacīkšu organizētāji).

Brauciens Antarktīdā norisinājās četrus mēnešus – no 2011.gada novembra līdz 2012. gada februārim un tajā piedalījās desmit īpaši aprīkotas Hilux automašīnas. Pasaules rekordu izdevās sasniegt tikai trim no tām. Kopumā ar Hilux automašīnām tika nobraukti 70 000 km un līdz šim tā ir garākā ekspedīcija, kas jebkad veikta polārajos apstākļos.

Automobiļus skarbajam braucienam sagatavoja pieredzējušā Islandes uzņēmuma Arctic Trucks speciālisti. Kā zināms, Antarktīdā gaisa temperatūra bieži ir zemāka par -50°C, arī virsmas reljefs ir kalnains un automašīnām bija jābūt gatavām šķērsot kalnus vairāk nekā 3400 m augstumā virs jūras līmeņa.

Neraugoties uz maršruta sarežģītību, visi Hilux izmantoja standarta 3 litru D-4D dīzeļdzinēju un parasto transmisiju. Par degvielu tika izvēlēta Jet A-1 dīzeļdegviela, kas ir spēcīgs „ierocis” cīņai ar mežonīgu salu. Katrs auto tika aprīkots ar speciālu smagas kravas pacelšanas ierīci un 280 litru degvielas bāku, bet abi 6x6 modeļi ar 800 litru bāku. Papildu pastiprināšana tika veikta balstiekārtām un ritošajai daļai, transmisija tika papildināta ar kāpurķēžu piedziņu. Gaisa spiediens ekstra izmēra lielajās riepās tika uzturēts robežās no 2.0 – 3.0 psi (salīdzinājumam tradicionāli Hilux riepās gaisa spiediens 29.0 psi, 1 psi = 0.0689476 bar vai 0.0680460 atm), kas riepas kontaktvirsmas laukumu ar ceļa virsmu, salīdzinot ar standarta riepām, palielināja 17 reizes. Ekspedīcijā ar desmit Hilux automašīnām devās īpaši sagatavota autovadītāju komanda.

Organizācija Extreme World Races dažādas izaicinājumu pilnas sacīkstes organizē jau kopš 2003. gada. Lielākoties tā ir izturības pārbaude sala un sniega apstākļos ar auto vai pašu spēkiem, izmantojot slēpes, kamanas, velosipēdus, „gaisa pūķus” u.tml. Extreme World Races kontā ir trīs sacīkšu veidi: Race to the South Pole (došanās uz Dienvidpolu), Polar Challenge (izaicinājums Polārajā lokā) un Siberian Black Ice Race (ekstrēms piedzīvojums Sibīrijā, šķērsojot Baikāla ezeru).