Izvēlne Izvēlne
LV

Dodoties ar auto uz ārzemēm, ierastie braukšanas „niķi” jāatstāj mājās

24.03.2012


Tuvojas vasara un daudzi no mums plāno doties ceļojumos uz ārvalstīm ar savu auto. Satiksmes plūsma uz ātrgaitas maģistrālēm, kur katrā virzienā nereti ir vairāk par četrām joslām, ir ļoti intensīva un autovadītājam, kas pieradis pie salīdzinoši mierīgās pārvietošanās pa Latvijas ceļiem, daudzas situācijas var izraisīt pat zināmu paniku un stresu.

Lai izvairītos no nepatīkamiem brīžiem un savlaicīgi sagatavotos plānotajam braucienam ārpus mūsu valsts robežām, piedāvājam iepazīties ar padomiem, ko sniedz drošas braukšanas instruktors Saimons Elstovs (Simon Elstow), kas pārstāv vienu no Lielbritānijas drošas braukšanas skolām IAM Drive & Survive.

  • Neaizmirstiet par spoguļiem! Brauciena laikā regulāri kontrolējiet situāciju uz ceļa, izmantojot atpakaļskata un sānskata spoguļus. Jo īpaši tas nepieciešams, kad gatavojaties veikt pārkārtošanās manevru no vienas joslas uz citu.
     
  • Ja nepieciešams, savlaicīgi izmantojiet skaņas signālu, lai brīdinātu to autovadītāju, kas „nedod” jums ceļu. Tā priekšā braucošais autovadītājs laikus paspēs sagatavoties sava manevra veikšanai, lai palaistu jūsu auto.
     
  • Nešķērsojiet uzreiz vairākas joslas viena manevra laikā! Pārvietošanos no vienas joslas uz nākamo veiciet pakāpeniski – vispirms viena josla, tad no tās – nākamā. Pretējā gadījumā jūs varat radīt bīstamas situācijas uz ceļa.
     
  • Vienmēr pārliecinieties, vai attālums starp jūsu auto un citiem transportlīdzekļiem ir pietiekams pārkārtošanās manevru veikšanai.
     
  • Savlaicīgi sekojiet līdzi ceļa zīmēm un norādēm – tā jūs laikus, netraucējot citus satiksmes dalībniekus, paspēsiet ieņemt pareizo joslu, lai, piemēram, nogrieztos uz cita ceļa.  Pie intensīvas satiksmes plūsmas atjēgties pēdējā brīdī, ka nepieciešams nogriezties ir ne tikai „slikts tonis”, bet var izraisīt ļoti bīstamas situācijas.
     
  • Vidējā un kreisā malējā josla paredzēta tikai tam, lai apdzītu priekšā braucošās automašīnas. Turpinot ilgstoši braukt pa vidējo joslu, jūs it kā netieši „signalizējat” citiem, aiz jums braucošajiem auto, ka plānojat veikt kādus manevrus un citi auto ir spiesti samazināt ātrumu un var izveidoties pat sastrēgums. Ja neplānojat veikt manevrus, vienmēr brauciet pa labo, malējo joslu. Teorētiski šāds noteikums ir spēkā arī Latvijā, taču tas bieži netiek ievērots nezināšanas vai nevēlēšanās dēļ.
     
  • Vissvarīgākais noteikums, atrodoties uz vairākjoslu maģistrāles – kontrolēt apkārt esošo satiksmes situāciju un pirms jebkura manevra veikšanas divreiz pārbaudīt, vai tā izpilde būs droša un citus satiksmes dalībniekus netraucējoša.

Uzziņai: IAM ir Lielbritānijas lielākā, neatkarīgā ceļu satiksmes drošību veicinošā biedrība. Tai ir vairāk nekā 100 000 biedru Lielbritānijā un Īrijā. IAM Drive & Survive ir šīs biedrības apakšstruktūra, kas sniedz padomus autovadītājiem un palīdz apgūt drošas braukšanas tehniku. Plašāk šeit: www.iamdriveandsurvive.co.uk