Izvēlne Izvēlne
LV

TOYOTA ”baltais zvirbulis” KIKAI

11.03.2016

 

  • Konceptauto KIKAI – brīvs no aizspriedumiem un atklāts līdz sīkākajai detaļai;

  • Tradicionāli zem virsbūves slēptās detaļas un mehānismi kļūst reizē par dizaina un izglītojošiem elementiem;

  • Ar hibrīddzinēju lieliski piemērots pilsētas apstākļiem;

  • Citāds redzējums par mobilitātes konceptu.

TOYOTA KIKAI pilnīgi noteikti nav auto tā tradicionālajā izpratnē. ”Šis ir apliecinājums cilvēku zināšanām, radošumam, apņēmībai un prasmēm radīt automobili kā apbrīnas objektu,” tā par šāgada martā Ženēvas autošovā demonstrēto konceptautomobili KIKAI saka Toyota pārstāvji. KIKAI prezentācija Palexpo hallē apliecina Toyota kā uzņēmuma vizionāro spēju lūkoties tālāk par tuvāko piecgadi un paredzēt vai radīt jaunu virzienu industrijā. Hibrīdi, kompaktie SUV, sērijveida ūdeņraža auto Mirai – Toyota apliecina, ka līdera gods pasaules mērogā ir godam nopelnīts.

KIKAI ir patiesi unikāls transportlīdzeklis, jo viss, kas parasti tiek slēpts zem auto virsbūves, šeit ir celts gaismā un redzams ikvienam – ikviens var iepazīt auto uzbūves līdz šim apslēpto funkcionalitāti, ieraugot simtiem dažādas sarežģītības pakāpes detaļas, to mijiedarbību, kustību un apbrīnot mehānikas darbības principus.

KIKAI dizains ir brīvs no jebkādiem ”rāmjiem”, auto ir praktiski caurredzams no visām pusēm. Virsbūves konstrukcija ir vienkārši veidota un paredzēta trīs sēdvietām. Gan salons, gan būtiskākie agregāti savietoti daļēji caurredzamā alumīnija telpiskā čaulā, tādējādi gan pasažieri, gan auto mehānismi saplūst it kā vienā veselumā, kļūstot par daļu no kopējā vizuālā tēla.

Priekšējā daļā visiem redzams KIKAI radiators, stūres sistēma, bremžu sistēma un eleganti veidotas priekšējās balstiekārtas detaļas no alumīnija. Aizmugures daļā skatienam paveras aizmugurējās balstiekārtas komponentes, bremzes, degvielas tvertne, hromēta izplūdes sistēma un kompakti veidotais Toyota pilnā hibrīddzinēja bloks. KIKAI hibrīdsistēma apvieno elektromotoru ar 1,5 litru 4 cilindru Atkinsona cikla benzīna dzinēju. Kā jau visi Toyotahibrīdi, arī KIKAI piedāvā klusu, vienmērīgu, komfortablu un vienkāršu vadāmību. Turklāt pilsētas apstākļos, kur nobrauktie attālumi parasti nav lieli, auto izmanto tikai elektromotoru. Mazais auto aprīkots ar automātisko transmisiju, kas tā izmantošanu padara vēl ērtāku. Bīdāmas durvis un trīs sēdvietu kabīne (ieskaitot vadītāja vietu), neraugoties uz vizuāli nelielajiem izmēriem, ir pietiekami ērta un pārdomāti iekārtota. Instrumentu panelis turpina auto koncepta ideju – baudīt mehānisko tehnoloģiju vienkāršo skaistumu. Plašā pārredzamība ļauj ne tikai pārliecinoši justies uz ceļa, bet līdzbraucējiem piedāvā iesaistīties vizuālā dialogā ar auto mehānikas iekārtām, piemēram, caur vējstiklu labi redzama priekšējās piekares darbība, bet mazi lodziņi pie pedāļiem palīdz ieskatīties, kā paātrinājums vai bremzēšana iedarbojas uz riepām.

Japānas lielākajās pilsētās pastāvošā divu veidu autostāvvietu apmaksa (supermazajiem transportlīdzekļiem tā ir ievērojami zemāka) ir viens no pragmatiskiem argumentiem dažādu alternatīvu koncepciju izstrādei un izpētei pilsētas auto segmentā, un KIKAI vienlaikus ar savu revolucionāro konceptu ir arī praktisks un pavisam utilitārs transporta līdzeklis megapolēm, kas to padara vēl saistošāku nākotnes plāniem. Savukārt unikālais koncepts ir viena no Toyota atbildēm šobrīd patāvošajai globālajai tendencei, kad jaunā paaudze, pārāk satuvinoties ar digitālo pasauli, attālinās no mehāniskās pasaules, tajā skaitā automašīnām. Jauniešus mazāk interesē viņu dzīvē pirmā automašīna nekā jauni "gadžeti" vai aplikācijas. Iedzīvotāju migrācija uz lielpilsētām ar sakārtotu sabiedriskā transporta sistēmu laupa automašīnas neaizvietojamo lomu ikdienā, un tas var kļūt par zināmu apdraudējumu visai industrijai. Automašīnas mehānismu estētikas demonstrācija ir pielīdzināma izglītojošai programmai, lai uzrunātu tieši jauniešus un piedāvātu auto kā aksesuāru pilsētas dzīvei. Zinot japāņu jauno sieviešo aizraušanos ar modi un stilīgiem modes priekšmetiem, – viegli iztēloties viņu pārvietošanos par Tokiju jaunajos KIKAI. Viena no fonētiskās vārda formas KIKAI nozīmēm japāņu valodā ir ”iespēja”. Toyota KIKAI ir iespēja novērtēt automašīnas mehānismu kopuma skaistumu un izprast, kā izpildās dažādi ar transporta līdzekļa kustību saistītie procesi. Tā ir iespēja iemīlēt auto vadīšanu no jauna!