Izvēlne Izvēlne
LV

Kad pilī iemirdzas sveču gaisma un sākas svētki

04.12.2015

Gaidot Ziemassvētkus, ir jauki iztēloties, kā tos svinēja senākos laikos. Kā tika greznotas eglītes, kādus ēdienus tolaik cēla galdā un ko pasniedza dāvanās. Pašķirstot latviešu tautas dainas vai palasot tradīciju aprakstus, top skaidrs, kā svētki tika svinēti vienkāršo ļaužu ģimenēs. Bet Latvijas pilīs un muižās?

Latvijā dažādos laikos kopumā bijuši vairāki tūkstoši piļu un muižu, bet līdz mūsdienām saglabājies vien aptuveni tūkstotis šādu celtņu. Šoreiz ne par vācu bruņinieku un bīskapu nocietinātajam mūra pilīm, Ziemassvētkiem piestāv greznas ēkas ar lieliem logiem, kur lustrās mirgo simtiem sveču gaismiņu, lielā zālē ar parketa grīdu slejas līdz griestiem izrotāta egle, skan „dzīvā” mūzika un gaiss smaržo mazliet pēc vaska un svaigām skujām.

Lielākā Latvijas pils ir Jelgavas pils, kas uzskatāma par vienu no baroka stila pērlēm un celta no 1738.līdz 1740.gadam. Izcilākā pils, protams, ir Rundāles pils (attēlā), kas celta no 1736.līdz 1768.gadam baroka un rokoko stilā. Tām seko virkne ne mazāk greznu piļu un muižiņu kā klasicisma stilā celtā Mežotnes pils (tapusi no 1797.- 1802.gadā), no 1857. Līdz 1860. gadam celtā Bīriņu pils neogotikas stilā, jūgendstila un neogotika stilā tapusī Jaunmoku pils 1901. gadā, Durbes pils, kas dokumentos jau minēta 1544. gadā un šobrīd ir viens no izcilākajiem Kurzemes klasicisma arhitektūras paraugiem, un citas.

Muižkungi un piļu īpašnieki Ziemassvētkus svinēja kā kristietībā pieņemts – ar svētku dievkalpojumu baznīcā, bagātīgu mielastu, izmeklētiem viesiem, gaumīgām izklaidēm un, protams, dāvanām. Starp citu, dāvināšanas tradīcijas aizsākumi meklējami 13.gs., kad franču mūķenes Svētā Nikolaja dienas (6. decembris) priekšvakarā nesa dāvanas nabagiem. Ziemassvētkos arī Latvijas muižkungu sirdis kļuva mīkstākas un tuvējās apkārtnes zemnieku ģimenes nereti tika apdāvinātas visbiežāk ar dažādiem pārtikas produktiem un saldumiem bērniem. Bet, piemēram, jau pieminētās Durbes pils īpašnieks Ziemassvētkus svinēja kopā ne tikai ar savu ģimeni un draugiem, bet visiem pils ļaudīm – kalpotājiem, strādniekiem un viņu tuviniekiem.

Lai skaista II Adventes nedēļa un svētku gaisotnes meklējumos aicinām apmeklēt kādu no Latvijas atjaunotajām pilīm un muižām!