Izvēlne Izvēlne
LV

Merry Christmas jeb Priecīgus Ziemassvētkus no Lielbritānijas

16.12.2014

Lielbritānijā Toyota ir viens no iemīļotākajiem auto zīmoliem un daudzi briti no sirds priecātos Ziemassvētku dāvanā saņemt jaunu Toyota auto, kas turklāt ražots vienā no abām Lielbritānijā esošajām rūpnīcām. Lai nu kā, bet Ziemassvētkiem Apvienotajā Karalistē visi gatavojas ļoti rūpīgi un no sirds.

Ar “visi” šajā gadījumā domājam Anglijas, Velsas un Ziemeļīrijas iedzīvotājus, jo Skotijā, kur valda stingras protestantu baznīcas tradīcijas, lielāka uzmanība tiek veltīta Jaunā gada sagaidīšanai nevis Ziemassvētkiem. Starp citu, laikā no 1647. līdz 1660. gadam, kad Lielbritānijā pie varas bija puritāņi, Ziemassvētki visā valstī vispār tika aizliegti. Pēc puritāņu domām Ziemassvētkiem bija jābūt Svētai dienai, kurā nedrīkst rīkot svētku maltītes, priecāties un dalīt dāvanas. Kopš 1660. gada, kad aizliegums tika atcelts, Ziemassvētki Lielbritānijā atgriezās uz visiem laikiem.

Jau kopš novembra Ziemassvētki tiek gaidīti ikvienā ģimenē un līdzās labi zināmajām tradīcijām, kas tiek piekoptas lielākajā daļā Rietumeiropas valstu, britiem ir arī savas īpašās Ziemassvētku paražas. Piemēram, dažas no tām saistītas ar svētku maltīti. Kārtīgā britu ģimenē 24. decembra vakarā uz galda tiek celta pildīta cepta zoss vai tītars un nedomājiet, ka šo putnu mājasmāte pirkusi pirms pāris dienām, ieskrienot kādā lielveikalā. Zoss vai tītara izvēle notiek ļoti rūpīgi un saimnieces jau novembra sākumā pierakstās rindā labi zināmā gaļas veikalā, lai rezervētu sev svaigu un treknu eksemplāru. Vismaz pāris nedēļas pirms Ziemassvētkiem tiek sākts darbs pie angļu iemīļotā Ziemassvētku pudiņa gatavošanas. Ziemassvētku pudiņa, ko dēvē arī par plūmju pudiņu vēsture ir ļoti sena, taču ļoti populārs tas kļuva pēc angļu rakstnieka Čārlza Dikensa romāna “Ziemassvētku dziesma” izdošanas, kur autors sīki un smalki aprakstīja pudiņa tapšanu. Teju katrai britu ģimenei ir sava īpašā pudiņa recepte un svētku maltīte nav iedomājama bez šī savdabīgā deserta. Ar pudiņu saistās arī kāds ticējums – griežot pudiņu gabaliņos, griezējam pašam mazliet jāpagriežas un tad visas vēlmes piepildoties. Vienkāršāk par vienkāršu tikai pie nosacījuma, ka pudiņš pašrocīgi gatavots pēc autentiskām britu tradīcijām un nostāvējies vismaz mēnesi.

Gaidot svētkus, tiek domāts arī par labdarību un viens no veidiem, kā tiek vākti ziedojumi, ir Ziemassvētku korāļu dziedāšana. Nelielās grupiņās dziedātāji staigā no mājas uz māju vai arī sniedz nelielus koncertus publiski apmeklētās vietās.

Ziemassvētku vakarā ikviens dodas uz svētku dievkalpojumu baznīcā. Interesanti, ka Lielbritānijā joprojām ir spēkā 1551. gadā izdotais likums par svētku dienām un gavēni, kas nosaka, ka Ziemassvētku vakarā katram valsts pilsonim obligāti jāapmeklē baznīca un turp jādodas kājām, neizmantojot nekāda veida transportu. Mūsdienās šis punkts gan katru gadu tiek pārkāpts un varas iestādes uz to saprotoši “piever acis”. Tiesa, zināma loģika tajā ir – ejot uz baznīcu kājām, neveidojas auto radīti sastrēgumi un nav jāmeklē vieta, kur novietot transportlīdzekli.

Ziemassvētku dāvanas britu ģimenēs tiek dalītas Pirmo Ziemassvētku rītā. Parasti visi mostas ap plkst.8, lai līdz brokastu laikam plkst. 9 dāvanas jau būtu izsaiņotas. Diena tiek pavadīta patīkamās noskaņās, apmeklējot jaukus pasākumus un ieturot svētku pusdienas. Obligāta Pirmo Ziemassvētku sastāvdaļa ir karalienes Elizabetes II uzruna, ko skatās un klausās visā Lielbritānijā. Šo tradīciju – sveikt tautu Ziemassvētkos – 1932. gadā aizsāka karalis Džordžs V. Runas tekstu viņam palīdzēja sacerēt slavenais angļu rakstnieks Radjerds Kiplings (Rudyard Kipling). Sākot uzrunu ar vārdiem “Es tagad runāju no savām mājām un no sirds visiem jums …“, Džordžs V līdz dvēseles dziļumiem aizkustināja tūkstošiem Lielbritānijas iedzīvotāju.

Savukārt 26. decembri Lielbritānijā un arī Īrijā dēvē par Boxing Day jeb Kastīšu dienu. Šajā dienā ģimenes tiekas ar sen nesatiktiem radiem un draugiem un sveic viens otru ar dāvanām, kas daudzos gadījumos ir iesaiņotas kārbās. Bieži tieši Otrajos Ziemassvētkos sākas izpārdošanas lielveikalos, kā arī notiek dažādas sportiskas aktivitātes, piemēram, lapsu medības ar suņiem.

Ziemassvētku laiks Lielbritānijā tāpat kā daudzviet kristīgajā pasaulē ilgst līdz 6. janvārim jeb Zvaigznes dienai.