Izvēlne Izvēlne
LV

Merii Kurisumasu jeb priecīgus Ziemassvētkus no Japānas

27.11.2014

Ar Pirmo Adventu Ziemassvētku laiks sākas ne tikai Eiropā. Lai arī Ziemassvētki ir kristiešu svētki, tie tiek gaidīti arī citviet pasaulē, kur kristietības loma ir visnotaļ niecīga, jo valdošās ir citas reliģijas. Galu galā – kādēļ gan nepriecāties kopā ar lielu daļu pasaules? Arī Toyota un Lexus automašīnu dzimtenē Japānā Ziemassvētkus atzīmē lielākā daļa iedzīvotāju. Tiesa, japāņiem šie svētki vairāk saistās ar iespēju vienam otru apdāvināt un pavadīt laiku sirsnīgā un jaukā gaisotnē.

Kristiešu Japānā ir maz – aptuveni 2% no visiem iedzīvotājiem, lielākā daļa pārstāv kādu no austrumu reliģijām – sintoismu jeb šinto, kas ir valsts oficiālā reliģija, budismu u.c. Šis fakts gan neaizliedz izbaudīt Ziemassvētku gaisotni, un japāņi ar prieku to arī dara, neraugoties, ka

Japānā Ziemassvētki nav oficiāli atzīmējamo svētku sarakstā un brīvdienas tiem par godu nav paredzētas. Tā kā Japānā nav savu Ziemassvētku svinēšanas tradīciju, tad daļa no tām aizgūtas no Eiropas un ASV, pielāgojot tās japāniskajam dzīvesveidam.

Jau vairākas nedēļas pirms Ziemassvētkiem arī Japānas veikalos sāk skanēt Ziemassvētku mūzika, tirgotāji sacenšas ar atlaidēm un lutina pircējus ar svētku piedāvājumiem. Skatlogos grozās Ziemassvētku vecīši, neskaitāmas lācīša Tedija (Teddy bear) variācijas, skan „džingelbelli”, pie lielajiem iepirkšanās centriem mirdz krāšņas mākslīgās egles. Ļaudis labprāt izrotā savus mājokļus ar košām gaismiņām un dažādiem rotājumiem.

Ziemassvētku vakarā japāņi cenšas ātrāk nokļūt mājās pēc darba, lai pavadītu laiku ģimenē vai romantiskā divvientulībā ar mīļoto cilvēku. Pa ceļam tiek iegādāta īpaša Ziemassvētku kūka. Tas ir gards biskvītam līdzīgs izstrādājums, ko rotā ar zemenēm, putukrējumu un Ziemassvētku vecīša figūriņu. Šo kūku Japānā piedāvā tikai uz Ziemassvētkiem un 24. decembrī tirgotāji cenšas uzreiz izpārdot visas kūkas. Pretējā gadījumā kūka skaitās „veca” un nākamajā dienā tai krietni jāpazemina cena.

Kūka tiek atstāta desertam, jo pirms tam ģimene mielojas ar gluži amerikāniskiem ēdieniem – ceptu tītaru vai vistu, kas arī iegādāta tuvējā lielveikalā vai kādā ātrās ēdināšanas restorānā, piemēram, Kentucky Fried Chicken (KFC), kas Japānā ir ļoti iecienīts. Kuram gan ir laiks pēc darba pavadīt vakaru, gatavojot svētku maltīti, ja arī nākamajā dienā jādodas uz darbu? Tāpēc daudzi japāņi, īpaši pārīši, izvēlas doties uz restorānu, jo tieši Ziemassvētku vakarā restorāni piedāvā īpašas maltītes un svētku programmu ar aktieru, dziedātāju un citu izklaides meistaru piedalīšanos.

Pretoties vilinošajām atlaidēm veikalos nav vērts, un arī japāņi ļaujas apdāvināšanas priekam. Pie bērniem Ziemassvētku vakarā gan šad tad mēdz ierasties laipns, vecs vīrs Hoteijošo, kas uz muguras nes maisu ar dāvanām. Hoteijošo tiek uzskatīts par dievību un runā, ka acis viņam esot arī pakausī, tāpēc bērni tiek mudināti vienmēr labi uzvesties, jo nekad nevar zināt, kurus nedarbus Hoteijošo pamanīs.

Ziemassvētku vakars paiet ātri un jau nākamajā dienā, kad Rietumos ļaudis laiski bauda svētku brīvdienu, japāņi atkal dodas uz darbu, skolām un citās ikdienas gaitās. Vēl dažas dienas un arī japāņi ļausies īstai svētku līksmībai un atpūtai, jo tuvojas Jaunais gads, kas Japānas kultūrā ir daudz nozīmīgāki svētki par Ziemassvētkiem!

メリークリスマス – Merii Kurisumasu! (Priecīgus Ziemassvētkus! (japāņu val.))

Foto: Tokijas iepirkšanās un izklaides rajons Shibuya pirms Ziemassvētkiem, © istockphoto.com