Izvēlne Izvēlne
LV

GRILA SKOLA Līgo gaidīšanas un svinēšanas laikam – 1. klase!

12.05.2014

AIZIET! Restorāna „VIESISTABA“ GRILA SKOLA sadarbībā ar „AMSERV MOTORS“ ir klāt! Laipni lūdzam PIRMAJĀ KLASĒ, ko vada šefpavārs Andrejs Meirāns. Gatavojam uz grila īpašos Toyota Yaris salātus Dienvidfrancijas gaumē un piedalāmies īstā pavāru konkursā ar balvām no „Viesistaba Training“ un „Amserv Motors“. Jaunas receptes publicēsim katru pirmdienu, tādēļ esiet laipni gaidīti gan mūsu mājaslapā, gan Facebook profilā, ar kura starpniecību norisināsies konkurss ik nedēļu līdz pat Līgo svētkiem!

Restorānu „VIESISTABA“ un „Viesistaba Training“ šefpavāru grilējumu receptes veidotas saskaņā ar kādas no valsts īpašajām tradīcijām, kurā atrodas Toyota automašīnu rūpnīcas. Tādēļ tām piešķirti atbilstošo Toyota modeļu vārdi. Iepazīsim Toyota ģeogrāfiju dārza svētkos pie grila :)

Šo pirmdien, 12. maijā, mēs mācījāmies 1. klasē par godu Toyota Francijas rūpnīcai Valenciennes, kurā tiek ražots Yaris.

19. maijā – 2. klase par godu Arifiye rūpnīcai Turcijā, kas ir viena no visjaunākajām un vismodernākajām Eiropā un kurā tiek ražota jaunā Corolla un Verso.

26. maijā – 3. klase par godu Burnaston rūpnīcai Lielbritānijā, kurā ražo Auris, Auris Touring Sports un Avensis modeļus un kura ir viena no „zaļākajām“ autorūpnīcām pasaulē.

2. jūnijā – 4. klase par godu Tahara rūpnīcai Japānā, kurā tiek ražots RAV4 un daļa no Lexus modeļiem.

9. jūnijā – 5. klase par godu Durban rūpnīcai Dienvidāfrikas Republikā, kur tiek ražots Hilux.

Bet 16. jūnijā visus gaidīs pārsteigums – meistarklasē gatavosim vienu no Igaunijas nacionālajiem ēdieniem par godu Amserv Grupai, kuras īpašnieki un uzņēmuma galvenā mītne atrodas mūsu kaimiņzemē. Kādu – tas lai paliek noslēpums J  

YARIS salāti Dienvidfrancijas gaumē
Šefs Andrejs Meirāns

 Recepte (4 personām)  

  • 1 ķiploka daiviņa
  • 2 tējk. Dižonas sinepju
  • 20 g baltvīna etiķa
  • 150 g rapšu eļļas
  • 30 g anšovu filejas (vidējā cena 4 EUR)
  • 1 lauku vistas ola (vidējā cena 0,30 EUR)
  • 200 g salātu mix (vidējā cena 3 EUR)
  • 50 g dīgstu mix (vidējā cena 1,50 EUR)
  • 100 g ķirštomātu (vidējā cena 0,60 EUR)
  • 250 g jauno kartupeļu (vidējā cena 1,20 EUR)
  • 50 g mini kaperu (vidējā cena par 100 g – 2 EUR)
  • 8 vārītas paipalu olas (vidējā cena 1,50 EUR)
  • 100 g melno olīvu (vidējā cena 1,50 EUR)
  • 4 gab. karaliskās tīģergarneles (vidējā cena par 4 gab. – 20 EUR)
  • 300 g kalmāru gredzenu (vidējā cena 1,50 EUR)
  • 200 g lielo zaļčaulas mīdiju (vidējā cena 3 EUR)
  • 400 g svaiga tunča filejas (vidējā cena 8 EUR)
  • Olīveļļa, sāls, pipari  

PAGATAVOŠANA

  1. Vispirms sagatavo Nicoise mērci. Ņem vienu jēlu olu un iesit tās saturu blenderī. Pievieno lielu notīrītu baltā ķiploka daiviņu. Ņem pusi no sagatavotajām anšovu filejām un pievieno blenderī esošajam saturam. Atlikušie anšovi būs nepieciešami salātu dekorēšanai. Pievieno tējkaroti sinepju un pielej nedaudz baltvīna etiķa – visu sablenderē. Kad produkti ir sajaukušies, sāk liet klāt rapšu eļļu, līdz masa sasniedz krēmveida konsistenci. Blenderē aptuveni 3 minūtes. Mērce ir gatava.
  2. Ņem karaliskās tīģergarneles, noloba čaulu, atstājot galvu un asti. Ar nazi pārgriež garneles muguru, lai izņemtu taisno zarnu. Šādi sagatavo visas garneles.
  3. Izņem no čaulas lielās zaļās mīdijas, kuras ir iegādātas termiski apstrādātas.
  4. Saldēto kalmāru atkausē istabas temperatūrā un sagriež gredzenos.
  5. Sagatavotās jūras veltes, tajā skaitā svaigās tunča filejas gabaliņus, izvieto uz šķīvja un no abām pusēm ar otiņu apziež ar Extra Virgin olīveļļu. Uzber svaigi maltus piparus un jūras sāli, ļauj 5 minūtes marinēties.
  6. Grilēšanu sāk ar garnelēm. Grila restītes pirms cepšanas apziež ar olīveļļu, lai produkti nepiedegtu. Lai jūras veltēm piešķirtu īpašu aromātu, vispirms uz grila izvieto rozmarīna lapiņas un garneles klāj nevis uz restītēm, bet uz rozmarīna lapiņām.
  7. Uz grila liek kalmāru gredzenus, pēc tam pievieno novārītās jauno kartupeļu pusītes. Ieteicams izmantot speciālos grila piederumus, lai gatavojamo produktu sastāvdaļas nejauši neiekristu grilā.
  8. Izceptās sastāvdaļas novieto uz nelielas panniņas un pārklāj ar foliju, lai tās saglabātos siltas līdz salātu pasniegšanas brīdim.
  9. Pēdējo atsevišķi cep tunci, jo tā cepšanai nepieciešams īss laiks – aptuveni 2 minūtes, lai ārpuse būtu “aprauta” un kraukšķīga, bet filejas gabaliņa vidus –jēls, jo tikai šādi būs iespējams izbaudīt tunča garšas burvību. Pat nedaudz pārcepot, zivs kļūs sīksta un “neinteresanta”.
  10. Kad visa grilēšana pabeigta, ņem svaigi mazgātas salātu lapas, saplēš tās ar rokām mazākos gabaliņos un pievieno dīgstus. Iecilā salātus un pievieno tiem nedaudz salātu mērces.
  11. Salātus izkārto šķīvja centrā un to dekorēšanu sāk ar pārgrieztām tomātu pusītēm, kaperiem un melnajām olīvēm.
  12. Salātus papildina ar atlikušajām anšovu filejām.
  13. Ņem pannu ar grilētajiem produktiem un izkārto tos uz salātu šķīvja. Sāk ar kartupeļu pusītēm un kalmāra gredzeniem.
  14. Tunci sagriež šķēlītēs vai kvadrātiņos un izvieto uz salātiem un pārkaisa ar melno jūras sāli. Grilējumu kārtošanu pabeidz ar garneli, kuras atrašanās uz šķīvja ir būtiska no vizuālā viedokļa, lai porcija kopumā izskatītos skaisti.
  15. Ņem vārītas paipalu olas. Tās jāvāra 2 minūtes un 20 sekundes, lai dzeltenums saglabātos jēls un nezustu izcilās garšas īpašības. Oriģinālajos Nicas salātos izmanto cieti vārītas vistas olas, bet mūsu īpašajā receptē eksperimentējam ar paipalu olām, lai piešķirtu salātiem vizuāli un garšas ziņā jaunas nianses.
  16.  Salātiem pārkaisa čili piparu skaidiņas.
  17. Salāti gatavi pasniegšanai. Tos var izmantot kā tradicionālu “starteri”, bet vasarā tas ir iesakāms kā atspirdzinošs, svaigs un sātīgs pamatēdiens dārza svētkos, kas piešķirs īsti vasarīgu noskaņu un nelielu, bet patīkamu atšķirību no ikdienas un pierastajiem “smagajiem” gaļas ēdieniem. Labu apetīti un veiksmīgu grilēšanu!

Cenas produktiem esam norādījuši pēc šefu pieredzes Rīgas tirgos. Tās nav saistošas un kalpo tikai informatīvam mērķim.

KONKURSS 

IZMĒĢINI pagatavot šādus salātus pats vai pati!

NOFOTOGRAFĒ to, kas sanācis, un līdz šā gada 19. maija pulksten12:00 nosūti uz e-pasta adresi amservmotors@gmail.com, ziņojumā norādot publicēšanai paredzēto savas „šefpavāru komandas“ vārdu un kontakttālruni, lai mēs varētu sazināties ar Jums veiksmes gadījumā.

MĒS PUBLICĒSIM iesūtītās fotogrāfijas AMSERV MOTORS Facebook lapā https://www.facebook.com/AmservMotors, un katrs varēs balsot par to konkrēto fotogrāfiju, kura patiks vislabāk līdz šā gada 21. maija pulksten 21:00. Tādēļ laikus jau organizējiet savas „šefpavāru komandas“ fanu pulciņu J

BALVAS saņems trīs visvairāk „ielaikotās“ iesūtītās fotogrāfijas (pēc mūsu lapas pārvaldības sistēmas datiem 21. maija vakarā). Bet tas nav viss – Grila skolas noslēgumā pirms Līgo svētkiem savu vērtējumu sniegs „Viesistaba“ šefpavāru žūrija un piešķirs trīs „Galvenās balvas“ nu jau profesionālā vērtējumā starp visu piecu klašu iesūtītajām fotogrāfijām!

KATRAS KLASES uzvarētājs saņems dāvanu karti no restorāna VIESISTABA pavāru kursu apmeklējumam vienai personai, otrās vietas ieguvējs - "Santa Maria" garšvielu komplektu, bet trešās vietas ieguvējs - tradicionālo torti no AMSERV MOTORS. Savukārt, visa seriāla noslēgumā uzvarētāju trijotni jau izraudzīsies VIESISTABA šefi, nevis Facebook Like skaits un 1. vietas ieguvējs varēs nedēļu testēt hibrīdauto TOYOTA Prius Plus, 2. vietas ieguvējs apmeklēt VIESISTABA pavārkursus, bet trešās veitas ieguvējs saņems Līgo vakara burvībai divus Toyota oriģinālos pledus no AMSERV MOTORS.

Labu apetīti un garšīgu vasaru!

Tavs AMSERV MOTORS