Izvēlne Izvēlne
LV

Paralimpiskajās spēlēs startēs ar Toyota Motorsport izstrādātām inovatīvām ragavām

07.03.2014

Vācijas sportiste Andrea Eskausa (Andrea Eskau) Paralimpiskajās ziemas spēlēs, kas notiks Sočos no š.g. 7. – 16. martam, startēs ar īpašām ragavām, kas, izmantojot īpaši inovatīvu kompozītu tehnoloģiju, izgatavotas kompānijā Toyota Motorsport GmbH (TMG). Ar šo ragavu palīdzību Andrea cer iegūt zelta medaļu un papildināt 2010. gadā Vankūveras Olimpiskajās spēlēs iegūtās sudraba un bronzas godalgas.

TMG kamanas pilnībā izgatavotas no oglekļa šķiedras, samazinot to kopējo svaru no 5.5kg līdz 4.172 kg un piemērojot tās Andrea vajadzībām. Ragavu dizains izstrādāts ciešā sadarbībā ar sportisti, kuras sadarbība ar TMG jau aizsākās 2011. gadā. Toreiz TMG palīdzēja izgatavot speciālu sēdekļa ieliktni velosipēdam, ar kuru Andrea kļuva par divkārtēju zelta medaļas ieguvēju riteņbraukšanas sacīkstēs Londonas Paralimpiskajās vasaras spēlēs.

Ziemas spēlēm paredzēto ragavu izstrāde sākās no burtiski baltas lapas, kad Andrea kopā ar TMG projektētājiem Žeradu Vinstenliju (Gerard Winstanley), Norbertu Šāferu (Norbert Schäfer) un Sergeju Bleču (Sergej Blech) sāka skicēt iespējamo ragavu formu. Tika meklēta ideālākā ergonomiski piemērotākā forma, kas spētu nodrošināt gan ērtības pašai sportistei, gan sniegtu atbilstošu sportisko veiktspēju pie gaisa temperatūras līdz -20°C. Ragavu uzbūvē tika izmantotas oriģinālas Formulas 1 detaļas un F1 piekares elementi, kas ļāva izveidot spēcīgus un aerodinamiskus ar ragavu galveno korpusu saistītos statņus, pie kuriem piestiprina slēpes. Īpaša uzmanība tika veltīta inovatīva risinājuma atrašanai, kas ļautu slēpes vienkāršāk piebremzēt un atlaist, saglabājot svaru un optimālu veiktspēju pie ātruma līdz 50 km/h. Izmantojot savu autosportā gūto pieredzi, TMG kompozītmateriālu eksperti ragavu virsbūvi izveidoja no 1.5mm biezas oglekļa šķiedras, bet vietās tieši zem Andrea ķermeņa izmantoja 2mm biezu oglekļa šķiedru, kas palīdzēs sportistei tikt galā ar slodzi ekstrēmākās situācijās. Formulas 1 stilam līdzīgais sēdeklis tapa, ievērojot Andrea norādījumus. Tomēr sākotnējā sēdekļa versija, kur tika izmantots putu pildījums, izrādījās par smagu un tā vietā ragavām tomēr izvēlējās Andrea ilggadējā atbalstītāja, ortopēdijas uzņēmuma „Rapp und Seifert” piedāvāto risinājumu.

Ar TMG uzbūvētajām ragavām 42 gadus vecā sportiste Andrea Eskausa Sočos piedalīsies septiņās ziemas sporta disciplīnās: biatlonā (6km, 10km un 12.5km), krosa slēpojumā (1km, 5km un 10km) un komandu sacīkstēs. Viņas pirmais starts paredzēts 8. martā.

Par Toyota Motorsport GmbH

Kompānijas Toyota autosporta nodaļa Toyota Motorsport GmbH dibināta 1979. gadā un darbojas Ķelnē, Vācijā. Tās darbība saistīta ar sporta automobiļu būvi un sagatavošanu pasaules līmeņa autosacīkstēm.