Izvēlne Izvēlne
LV

Pasaulē pārdoti jau 6 miljoni Toyota un Lexus hibrīdauto

29.01.2014

Autoražotājs Toyota Motor Corporation (TMC) jauno gadu iesāk ar priecīgu ziņu – kopš 1997. gada, kad tika pārdots pirmais Toyota hibrīdauto, līdz 2013. gada 31. decembrim pasaulē kopumā pārdoti 6 miljoni Toyota un Lexus markas automobiļu ar hibrīddzinēju. Turklāt pēdējais miljons sasniegts līdz šim nepieredzēti īsā laikā – deviņos mēnešos.

Kā liecina TMC pārdošanas rezultāti par periodu no 1997. – 2013. gadam, visvairāk Toyota hibrīdi iecienīti to dzimtenē – Japānā vien pārdoti 2.8 miljoni šo videi draudzīgo automašīnu. Otro vietu ieņem ASV, kur pārdoti 2.3 miljoni hibrīdautomašīnu. Savukārt Eiropā iegādāti 646 tūkstoši Toyota un Lexus zīmola automobiļi ar hibrīddzinējiem.

Jāatzīmē, ka tieši Eiropas tirgū pieprasījums pēc šiem auto pēdējo gadu laikā palielinājies visstraujāk – vidēji par 43% gadā. Toyota Motor Europe (TME) ziņo, ka aizvadītajā gadā Eiropā pārdots 156 863 hibrīdauto vienību. Vairāk nekā 28% no visām TME pārdotajām automašīnām Rietumeiropā aizņem Toyota un Lexus hibrīdu modeļi.

Liela nozīme hibrīdauto arvien pieaugošajai popularitātei ir faktam, ka iecienītākie modeļi tiek ražoti tepat Eiropā. Kā zināms, Yaris Hybrid top Francijā, bet Auris Hybrid un Auris Touring Sports Hybrid – Lielbritānijā. Nepārspēts rekordists 2013. gadā bija Toyota Auris Hybrid modelis, kura tirdzniecības apjomi ar 39 348 pārdotām auto vienībām par 66% pārspēja 2012. gada rezultātus. Savukārt Auris Touring Sports Hybrid, kura masveida ražošana sākta tikai pērn, jau sasniedza ievērojamus pārdošanas rezultātus ar 15 175 pārdotām vienībām, kas ir 60% no visiem 2013. gadā pārdotajiem Auris Touring Sports modeļiem.

Veiksmīgs aizvadītais gads bija jaunajiem Premium klases Lexus hibrīdu modeļiem. Maijā tirdzniecībā parādījās jaunais Lexus IS 300h, kas izraisīja neviltotu sajūsmu un līdz gada beigām jau tika pārdotas 5984 šī modeļa automašīnas. Oktobrī pasaulei sevi pieteica vēl viens modelis - Lexus GS 300h, par kura izaugsmi tirgū gan varēs spriest tikai šogad. Jāatzīmē, ka no visiem Eiropas tirgū piedāvātajiem Lexus modeļiem, hibrīdi veido 94%.

Kopumā patlaban TMC piedāvā 24 dažādus hibrīdu modeļus un vienu plug-in modeli, kas tiek pārdoti 80 pasaules valstīs un reģionos. Nākamajos divos gados ražotājs sola iepazīstināt ar vēl 15 jauniem hibrīdu modeļiem, tostarp jauno Harrier Hybrid, kas Japānā prezentēts š.g. 15. janvārī, un Highlander Hybrid, ar ko pavisam tuvā nākotnē tiks iepazīstināts ASV tirgus.

Uzņēmumā aplēsts, ka ar visiem 6 miljoniem Toyota līdz šim pārdoto hibrīdauto CO2 izmešu apjomu izdevies samazināt par 41 miljonu tonnu. Pārrēķinot degvielas mērvienībās, izdevies ietaupīt 1.5 miljardu litru degvielas.