Izvēlne Izvēlne
LV

Ziemas karsto dzērienu karalis – karstvīns

06.12.2013

Cik gara būs ziema, tik ilga būs arī karsto dzērienu sezona. Tie sasilda, uzmundrina un gādā par omulību, kad laukā gaudo nikni vēji, puteņi griežas vērpetēs un sals kniebj līdz kaulam. Silts pleds, aromātiskas sveces, piparkūku šķīvis pa rokai, liela stikla krūze ar karstvīnu un sirsnīgas sarunas savu mīļo lokā – vai varat iedomāties vēl ideālāku decembra vakaru?

Karstvīna pagatavošanas un baudīšanas tradīciju aizsākumi meklējami „Vecajā Eiropā” – valstīs, kur ziemas iestāšanās ir regulāra parādība. Tas gan neaizliedz karstvīnu lietot arī siltākā klimatā dzīvojošajiem, taču sildoša dzēriena baudīšanu zem zaļojoša olīvkoka, kalna nogāzē ar skatu uz saulē vizuļojošu Vidusjūru, grūti iedomāties.

Kas tad īsti ir karstvīns? Tas ir alkoholisks dzēriens, ko gatavo sarkanvīnu karsējot kopā ar dažādām garšvielām. Veikali piedāvā iegādāties jau gatavus karstvīna dzērienus, ko atliek tikai ieliet katliņā un uzsildīt, taču, ja vien ir brīvs laiks un iedvesma, vislabāk karstvīnu pagatavot paša spēkiem. Tas nudien nav sarežģīti!

Lūk, pamatrecepte, kas pazīstama kā vislabākais „standarts” karstvīna pagatavošanai. Teicams, garšas kārpiņām tīkams rezultāts, garantēts.

Universālā recepte karstvīna pagatavošanai

Nepieciešamās sastāvdaļas:

Pudele sarkanvīna (vislabāk sausais vai pussausais)

Cukurs (pāris ēdamkarotes)

Karstvīna garšvielu maisījums – iegādājams veikalā jau gatavā veidā vai pagatavojams pašrocīgi 

Pagatavošana:

Katliņā ielej sarkanvīnu, pieber cukuru pēc garšas, samaisa, pievieno garšvielu maisījumu. Šķidrumu uzkarsē aptuveni līdz 70°C – 80°C temperatūrai jeb brīdim, kad sāk parādīties pirmie mazie burbulīši. Ieteicams nepārsniegt šo temperatūru, citādi alkohols un aromāts vienkārši iztvaikos. Katliņu noņem no uguns, uzliek vāku un atstāj ievilkties uz vienu stundu. Tad vīnu izkāš caur sietiņu un vēlreiz uzkarsē līdz iepriekšminētajai temperatūrai. Pilda bieza stikla glāzēs vai krūzēs, dekorē ar apelsīna/citrona šķēlītēm, mandarīnu daiviņām vai glāzē ieliek kanēļa standziņu.

Pašrocīgi gatavots garšvielu maisījums

Ja izvēlaties veidot savu karstvīna garšvielu kombināciju, tad iesakām izmantot šādas garšvielas: kanēli, krustnagliņas, kardamonu, smaržīgos piparus, ingveru, vaniļu, anīsu, citrusaugļu šķēlītes ar visu mizu, koriandru, muskatriekstu, kadiķogas, lauru lapas. Kombinējiet garšvielas pēc savas gaumes līdz vīns iegūst jūsuprāt vislabāko garšu un aromātu.

Bezalkoholiskais karstvīns

Bērniem, šoferīšiem un tiem, kas alkoholu nelieto, pašā laikā būs bezalkoholiskais karstvīns. To gatavo analogi „īstajam”, atšķiras tikai galvenās sastāvdaļas izvēle – vīna vietā tiek ņemta upeņu sula vai tumšo vīnogu sula.

Novēlam no sirds izbaudīt Ziemassvētku gaidīšanas laiku!

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKOS DZĒRIENUS IR AIZLIEGTS PĀRDOT, IEGĀDĀTIES UN NODOT NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM!