Izvēlne Izvēlne
LV

Toyota izstrādā jaunas drošības sistēmas sadursmes risku mazināšanai

22.11.2012

Autokompānija Toyota izstrādājusi vairākas jaunas drošības sistēmas, kas palīdzēs samazināt sadursmes riskus automašīnas novietošanas laikā stāvvietā un stabilizēs auto pie lieliem ātrumiem, kad rodas sānslīdes draudi. Jau drīzumā šīs tehnoloģijas tiks iekļautas jaunākajos Toyota modeļos, bet, lai novērtētu un testētu šīs inteliģentās transporta sistēmas, Toyota atvērusi jaunu izmēģinājuma poligonu. Rādītāji, kas iegūti pārbaudes testu laikā, tiks paziņoti Toyota 2012. gada Drošības tehnoloģiju seminārā, kas šajā nedēļā notiek Japānā.

Droši transportlīdzekļi un ceļu satiksmes negadījumu skaita ar letālām sekām vai smagiem ievainojumiem samazināšana ir Toyota nākotnes transporta galvenā stratēģija. Arī šogad, gadskārtējā Drošības tehnoloģiju seminārā, kompānija atklās būtiskākās jaunās tehnoloģijas, kas palīdzēs aizsargāt sadursmes situācijās – gan sadursmēs, kas rodas, lēni pārvietojoties, lai novietotu auto, gan pie lieliem ātrumiem, kad pastāv risks „sanest” automašīnu. Tāpat tiks sniegta informācija par jauno izmēģinājuma poligonu un tajā testētajām Integrētajām transporta sistēmām, kas izmanto radio sakarus starp transportlīdzekļiem, ceļa insfrastruktūru un gājējiem drošības uzlabošanai.

Inteliģentais attāluma mērītājs un braukšanas starta kontrole

Viens no biežākajiem sadursmju iemesliem ir pedāļu sajaukšana vai nepareizs ātruma pārslēgums, īpaši, novietojot auto stāvvietā. Toyota piedāvā divas jaunas sistēmas šo vadītāja kļūdu novēršanai. Inteliģentais attāluma mērītājs (Intelligent Clearance Sonar) spēj noteikt visus šķēršļus, kas atrodas ārpus vadītāja redzamības zonas un automātiski piebremzē auto, ja rodas sadursmes risks.

Braukšanas starta kontrole (Drive-Start Control) atpazīst nepareizi pārslēgtu ātrumu un neļauj vadītājam turpināt darbību. Panelī iedegas brīdinājuma indikators, tiek samazināta dzinēja jauda, lai ierobežotu pēkšņu kustības uzsākšanu vai paātrinājumu.

Pirmssadursmes drošības sistēma ar sadursmes izvairīšanas asistentu

Toyota pilnveidojusi savu pirmssadursmes drošības sistēmu (Pre-Crash Safety system) ar sadursmes izvairīšanās asistentu, kas palīdzēs samazināt auto sānslīdi pie lieliem ātrumiem. Šī ir unikāla Toyota izstrādāta tehnoloģija, kas palīdzēs saglabāt auto braukšanas trajektoriju un stabilitāti uz savas ceļa joslas pat pie lieliem ātrumiem.

Inteliģento transporta sistēmu izmēģinājuma poligons

Japānā, Higaši-Fudži Tehniskā centra teritorijā iekārtota aptuveni 3.5 ha plaša trase, kas ļaus testēt un praksē izmēģināt dažādas jaunas auto drošības sistēmas. Poligons izveidots tā, lai sniegtu pilsētas satiksmei maksimāli tuvus apstākļus un aprīkots ar jaunākajām tehnoloģijām, Šāda poligona izveide ļaus vēl vairāk pilnveidot esošo sistēmu klāstu un izstrādāt jaunas.