Izvēlne Izvēlne
LV

„Īkstītis” Toyota Tundra tauvā pavelk „milzi” kosmosa kuģi Endeavour

18.10.2012

Pagājušās nedēļas nogalē ievērības cienīga izrāde tika sarūpēta Losandželosā (ASV), kur no starptautiskās lidostas uz aptuveni 19 km attālo Kalifornijas Zinātnes centru (California Science Center) tika nogādāts savu laiku nokalpojušais milzu kosmosa kuģis Endeavour. Vienu no ceļa posmiem, aptuveni 400 m, vareno lidaparātu tika uzticēts vilkt Toyota kravas pikapam Tundra.

Kosmosa milzeņa pārvietošanai tika izmantota smagsvara tehnika - četri robotizēti transportlīdzekļi. Šāda kombinācija tiktu izmantota visā kosmosa kuģa pārvietošanas garumā, ja vien maršrutā nebūtu iekļauts Mančesteras tilts (Manchester Bridge), kuru „apiet” nebija iespējams. Kopējais Endeavour un četru robotizēto vilcēju svars sasniedza gandrīz 300 tonnas (lidaparāta svars ap 136 tonnas, vilcēju svars ap 160 tonnas). Šāds svars tiltam bija par smagu un nācās meklēt citu risinājumu.

Jau vairāk nekā 20 gadus Kalifornijas Zinātnes centrs sadarbojas ar Toyota un, apspriežoties ar auto ražotājiem, radās doma kosmosa kuģa pārvilkšanā pār tiltu izmantot kravas pikapu Toyota Tundra. Tādējādi tiktu ievērojami samazināts kopējais pasākumā iesaistīto transportlīdzekļu svars, kas nepārslogotu tilta konstrukcijas.

Endeavour vilkšanai tika izmantots 2012. gada izlaiduma pilnpiedziņas Toyota Tundra modelis ar 381 ZS jaudu un 5.7 litru V8 dzinēju. Auto paredzēts līdz 10 tonnu smagu kravu vilkšanai. Toyota veiktie pārbaudes testi, uzticot Tundra pavilkt vēl lielāku svaru, liecināja, ka auto tas ir pa spēkam un tika lemts tam uzticēt kosmosa kuģa pārvilkšanu pāri tiltam.

Kosmosa milzenis tika „uzsēdināts” uz īpašas piekabes un vilkšanas tauva pie Tundra tika piestiprināta ar parasta izmēra tērauda āķi. Lai sekotu līdzi tilta konstrukciju svārstībām kravas pārvietošanās laikā, tilts tika aprīkots ar pārvietojamu signālapgaismojumu. Pati kosmosa kuģa pārvietošana norisa lēni, un tilts tika šķērsots aptuveni 5 minūšu laikā. Pēc tam Endeavour no auto tika atkabināts un atkal pievienots iepriekšējiem vilcējiem. Tundra vadība varenās „operācijas” laikā tika uzticēta profesionālajam Toyota autovadītājam un astronautam Matam Makbraidam (Matt McBride), kurš 2008. gadā kopā Garetu Reismanu (Garrett Reisman) devās misijā uz Starptautisko Kosmosa staciju.

Jāpiebilst, ka Toyota Tundra varonīgais spēka demonstrējums tika aktīvi atspoguļots Twitter tīklā un par katru šim tematam veltītu tvītu Toyota ziedoja 50 USD Kalifornijas Zinātnes centram.

Plašāk skatiet:

http://www.trucktrend.com/features/news/2012/163_news121015_2012_toyota_tundra_tows_endeavour/index.html

http://www.toyota.com/tundraendeavour/#landing