Izvēlne Izvēlne
LV

Piparkūku laiks ir klāt!

30.11.2013

Līdz ar pirmo svecīti Adventes vainagā visapkārt sāk smaržot pēc piparkūkām, mandarīniem, kanēļa, karstvīna un krustnagliņām ... Klaudz cepeškrāsns durtiņas, nošvīkst panna, un gaisā uzvirmo tikko ceptu piparkūku aromāts. Brūni spīdīgas tās aicināt aicina – te ir gan biezākas, kur iekožoties jūtams mīksts viducītis, gan plānas kā pergaments, kas burtiski izkūst uz mēles, saldākas, rūgtenākas un „asākas”, ar riekstiem un rozīnēm, ar baltiem olbaltuma kruzuļiem – piparkūku pasaule ir tik daudzveidīga! Un kā nu ne – patiesībā piparkūkas ir gandrīz tikpat vecas kā cilvēce.

Kā zināms, neatņemama ikvienas piparkūku receptes sastāvdaļa ir medus un garšvielu maisījums, kur viens no svarīgākajiem elementiem ir ingvers. Ne velti burtiskā tulkojumā no angļu valodas piparkūkas dēvē par ingvera maizītēm – gingerbread. Kulinārijas vēstures pētnieki atklājuši, ka ingvers cepumos izmantots vēl pirms mūsu ēras. Eiropā pirmie piparkūku līdzinieki parādījās 992. gadā Francijā ar armēņu mūka Nikopoles Gregorija (Gregory of Nicopolis) gādību, kas bijis liels šo cepumu cienītājs. XIII gs vācu ceļotāji piparkūkas aizveda uz Zviedriju, bet XVII gs tās kļuva pazīstamas arī Lielbritānijā. Sākot ar XVIII gs piparkūkas kļuva par iemīļotu gardumu visā Eiropā un ASV. Lai arī piparkūkas var iegādāties visu gadu (kas gan būtu vasaras gadatirgus bez kārtīgas piparkūku sirds, vai ne?), Ziemassvētki ir laiks, kad piparkūkas dodas savā uzvaras gājienā.

Katrā valstī ir savas piparkūku cepšanas tradīcijas un runāt par vienu tradicionālo piparkūku veidu nav iespējams. Arī pie mums Latvijā katrai saimniecei ir sava recepte, kas nereti tiek mantota no paaudzes paaudzē, uzlabota un pilnveidota. Tiesa, pamats lielākoties tai ir viens – tā dēvētā klasiskā recepte, ko tālāk katrs var „apdarināt” pēc savām vēlmēm un iespējām.

Klasiskās piparkūkas

Sastāvdaļas 1kg mīklas iegūšanai:

 600g kviešu miltu

 0,3l iesala ekstrakta vai medus

 200g sviesta

 1/2 glāze cukura

 1 ola

1/2 tējk. cepamā pulvera

 2 ēdamkarotes gatavā, veikalos nopērkamā, piparkūku garšvielu maisījuma*

*Garšvielu maisījumu var pagatavot arī pašrocīgi. Tam nepieciešamas 5 – 6 krustnagliņas, 5 - 6 pipari un kardamona graudiņi, 1/2 tējk. koriandra, 1/2 tējk. ingvera, 1/4 tējk. kanēļa, 1/4 tējk. sarīvēta muskatrieksta.

Pagatavošana:

Katliņā ieber cukuru, sviestu un iesala ekstraktu, visu samaisa un, maisot uz lēnas uguns, uzkarsē. Karstajā masā ieber pusi no paredzētā miltu daudzuma un cītīgi masa līdz masa sāk atlēkt no katla sieniņām. Mīklu mazliet padzesē, sakuļ olu un pievieno masai, pieber atlikušos miltus, cepamo pulveri un piparkūku garšvielu maisījumu. Visu samaisa, liek uz ar miltiem nokaisītas galda virsmas un sāk mīcīšanu. Mīkla jāmīca līdz tā kļūst viendabīga, elastīga, gluda un spīdīga. Tad mīklu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī vismaz uz nedēļu kārtīgi „savilkties”. Uz otro Adventi cep gardas piparkūkas.

Piparkūku glazūra

Sastāvdaļas:

1 olas baltums

300 g pūdercukura

1/2 tējk. citronu sulas vai pāris pilienu etiķa.

Pagatavošana:

Olas baltumu saputo stingrās putās, līdz trauku ar putām var apgriezt otrādi un laukā nekas nekrīt. Iesijā pūdercukuru un pievieno citronu sulu vai etiķi. Masu vēlreiz sakuļ līdz stingrām putām. Lai iegūtu krāsainu glazūru var izmantot šādas „krāsas”: kakao pulveri, ķiršu, biešu, burkānu vai apelsīnu sulu. Protams, der arī veikalos iegādājamās speciālās krāsvielas.

Gatavo glazūras masu pilda konditorejas turziņā un liek lietā radošo iztēli.

Lai radošs, omulīgs un smaržīgs Ziemassvētku gaidīšanas laiks!