Izvēlne Izvēlne
LV

Toyota un Pasaules Dabas Fonds vienojas par kopīgu sadarbību

25.07.2016

Starptautiskā dabas aizsardzības organizācija Pasaules Dabas Fonds (WWF – World Wide Fund for Nature) un kompānija Toyota Motor Corporation noslēgusi piecus gadus ilgu vienošanos par kopīgu sadarbību pasaules virzībā uz ilgtspējību. Ar šīs sadarbības palīdzību tiks veikts darbs pie bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas, vides apziņas stiprināšanas un paātrinātas virzības uz „nulles oglekļa” sabiedrības veidošanu. 

Toyota ir pirmā autobūves kompānija un pirmais Japānas uzņēmums, kas parakstījis šāda veida globālās sadarbības līgumu ar Pasaules Dabas Fondu. Līgums stājās spēkā 2016. gada 1. jūlijā.

Viens no šiem sadarbības uzdevumiem paredz Toyota atbalstu Āzijas mūžzaļo mežu saglabāšanas projektam, kas nozīmē iesaistīšanos WWF aktivitātēs tropisko mežu un tur mītošo savvaļas dzīvnieku aizsardzībā Dienvidaustrumāzijā. Šis projekts tiks īstenots WWF noteiktajās prioritārajās vietās Borneo (Kalimantāna) un Sumatrā Indonēzijā. Nākotnē projekts tiks paplašināts līdz Mekongas upes reģionam.

Projekts arī fokusēsies uz tādu dabas resursu kā koks, papīrs un celuloze, palmu eļļa un dabīgā kaučuka ilgtspējības palielināšanu. Ražošana, kas nav balstīta uz ilgtspējības stratēģiju un šo produktu nepārdomāta izmantošana ir vieni no iemesliem, kas veicina mežu apjoma samazināšanos un ir apdraudējums šeit mītošajām augu un dzīvnieku sugām.

Jau šajā gadā Toyota ziedos 1 miljonu ASV dolāru Āzijas mūžzaļo mežu saglabāšanas projektam un turpinās šo atbalstu kopumā piecus gadus. Šis atbalsts arī stiprinās pašas kompānijas vides stratēģijas Toyota Environmental Challenge 2050 izvirzītos mērķus samazināt Toyota radīto ekoloģisko „pēdas nospiedumu” vidē līdz nullei, un, saskaroties ar globāla mēroga vides jautājumiem, radīt vērtību un labumu sabiedrībai. Iesaistīšanās Āzijas mežu saglabāšanas projektā jo īpaši palīdzēs veikt vienu no sešiem Toyota izvirzītajiem uzdevumiem – veidot nākotnes sabiedrību harmonijā ar dabu.

Ņemot vērā, ka arvien palielinās pieprasījums pēc dabīgā kaučuka, kas ir galvenā izejviela automašīnu riepām, abi sadarbības partneri atzīst, ka nepieciešams izveidot ilgtspējīgu ražošanu un dabīgā kaučuka izmantošanai jābūt saistītai ar mežu ekosistēmas saglabāšanu. Toyota atzīst, ka dabiskā kaučuka ieguve uz vidi atstāj būtisku negatīvu ietekmi, tāpēc nepieciešams sadarboties ar nozares pārstāvjiem un atbilstošām institūcijām, lai veicinātu starptautisku standartu noteikšanu un citas aktivitātes, ko rosina WWF.

Noslēgtā sadarbības projekta ietvaros WWF un Toyota arī kopīgi strādās, lai veicinātu „nulles oglekļa” sabiedrības veidošanos. Lai veiksmīgi īstenotu vienu no Toyota vides stratēģijas mērķiem Zero CO2 Emissions Challenges, kompānija jau pievienojusies starptautiskai iniciatīvai Science Based Targets, kuras mērķis ir palīdzēt uzņēmumiem cīņā pret klimata radītajām pārmaiņām.

Uzziņai:

Pasaules Dabas Fonds - viena no lielākajām dabas aizsardzības organizācijām pasaulē, kas izveidota 1961. gadā un šobrīd apvieno vairāk nekā 5 miljonus atbalstītāju no vairāk nekā 100 pasaules valstīm. Pasaules Dabas Fonda mērķis ir dabas aizsardzība, lai saglabātu ģenētisko, sugu un ekosistēmu daudzveidību, nodrošinātu atjaunojamo dabas resursu nenoplicinošu izmantošanu tagad un nākotnē, palīdzētu samazināt piesārņojumu un dabas resursu un enerģijas izšķērdīgu patēriņu.

Toyota Environmental Challenge 2050 – kompānijas Toyota izveidotā vides stratēģija, par kuru kompānija paziņoja 2015. gada oktobrī. Tās mērķis ir samazināt automašīnu ražošanas un izmantošanas negatīvo ietekmi uz vidi līdz nullei un radīt vērtības un ieguvumus sabiedrībai.

Science Based Targets – ir starptautiska iniciatīva, kas sadarbojas ar pasaulē vadošām organizācijām un kuras mērķis ir palīdzēt uzņēmumiem izvirzīt mērķus ilgtspējīgas un videi draudzīgas ražošanas nodrošināšanai, samazinot ietekmi uz vidi un palīdzot cīņā ar globālajām klimata pārmaiņām.